Han opprettet profil, ble kontaktet og signerte sitt første oppdrag som selvstendig konsulent. På hvor lang tid? To dager.
Da Elaway (tidligere Ladeklar) skulle skalere ut i Europa, fant de kompetansen de trengte gjennom Folq. Det ga dem mer enn de hadde sett for seg.
Antall søk etter kompetanse på plattformen vår fikk en liten nedgang i forrige kvartal, med en reduksjon på 10 % i Q1 2022 sammenlignet med Q4 2021. Samtidig økte antall utlyste oppdrag med 25 % fra forrige periode. I dette innlegget kan du se hvilke kompetanser og roller som er mest populære.
Du er kanskje en konsulent, men før det er du et menneske. Bruk mer av akkurat den du er til å mestre konsulentrollen – og unngå å bli et trehodet troll.
Aksjeselskap (AS) eller enkeltpersonforetak (ENK)? Og hva er digg og hva er udigg med de forskjellige selskapsformene? Det er spørsmålene. Som du får svar på her.
Uansett om det er du eller noen andre som gjør regnskapet ditt når du er selvstendig konsulent, vil du spare tid, unngå unødvendig stress og i verste fall bøter ved å få noen gode rutiner. Vi forteller deg hvordan.
Når du driver for deg selv sitter du gjerne med et overskudd etter du har trukket fra avgifter, pensjon og lønn. Trenger du ikke pengene til å dekke kortsiktige kostnader, er det lurt å investere dem så de kan vokse. Det finnes mange måter å investere overskudd på. I denne artikkelen gir vi deg oversikt over det du trenger å vite om investering i fond.
Et raust arbeidsmiljø med tillit og hyggelige folk er det som trengs for å trives i oppdrag som selvstendige konsulenter, mener Caroline i Studio Myre og Moen.
Å få tak i designere kan være en krevende oppgave. Uansett om du ønsker å ansette noen eller leie de inn for en periode, er det er viktig å forstå hva designere ser etter i en potensiell arbeidsgiver eller oppdragsgiver, og som gjør at de blir værende. De fleste konsulentene hos Folq er uavhengige seniorkonsulenter som velger oppdrag selv. Når de vurderer oppdrag ser de etter frihet og fleksibilitet, inkludering hos oppdragsgiver, tverrfaglighet i teamet og problemer som er verdt å løse.
Spacemaker har vært gjennom en utrolig reise: Fra selskapet ble startet i 2016 har det vokst til 115 ansatte, og ble i 2020 kjøpt opp av Autodesk for over 2 milliarder norske kroner. Suksessen knytter de i stor grad til menneskene og organisasjonen de har bygget opp over kort tid. Det norske selskapet fortsetter videre mot målet om å bygge bedre byer for fremtiden. Vi har snakket med Head of Engineering i Spacemaker, Hans Magnus Inderberg om hvordan Spacemaker jobber med kompetanse for å nå dette målet.
De fleste utviklerne hos oss i Folq er uavhengige seniorkonsulenter, som velger oppdrag etter teknologi, men også arbeidskultur, strategi og mandat. Sjekk om dine oppdrag står i stil med det våre utviklere er på jakt etter.
Det er mange selskap som kjemper om den ettertraktede teknologikompetansen. Med begrenset tilgang gjelder det å tenke smart og langsiktig rundt rekruttering, innleie og organisasjonsutvikling. Oda og Spacemaker er to selskap som har opplevd en enorm vekst de siste årene – både i størrelse og omsetning. De to selskapene har flere fellestrekk i tankesett og aktiviteter for å tiltrekke seg kompetanse, og er langt fremme i å forstå hva utviklere og designere ser etter for å trives.
Oda (tidligere Kolonial.no) har opplevd en enorm vekst gjennom pandemiåret 2020/21. Selskapet, som nylig hentet inn 1 milliard norske kroner fra noen av verdens største teknologiinvestorer, har store planer for hele plattformen – fra nettbutikk, apps og handleopplevelse, til automatiserte lagerløsninger og teknisk infrastruktur. Nå rekrutterer de på alle fronter for å fortsette veksten i Norge, og lansere i Finland og Tyskland. Å tiltrekke seg kompetanse og skape et attraktivt arbeidsmiljø er et viktig ledd i denne planen. I følge Christian Mikalsen, CTO i Oda, jobber de like mye med å være en god arbeidsplass som å lage et godt produkt.
Mobilutvikleren Per Ola Sæther har utviklet en rekke applikasjoner for mobil, desktop og web hvor brukeropplevelse står i sentrum. Når han velger oppdrag vektes spennende arbeidsoppgaver og rett kjemi med teamet høyt. Dersom oppdragsgiver også benytter ny og moderne teknologi, og samtidig er en startup, blir oppdraget straks enda mer attraktivt.
For designeren Axel Ferdinand Giæver er det oppgavene og det faglige som peker seg ut i et oppdrag. Som selvstendig konsulent er også frihet og fleksibilitet et viktig kriterie for designeren, som har drevet eget selskap siden 2018. Axel blir behandlet som ansatt der han er leid inn, en faktor han mener er grunnleggende for selskapene som vil beholde konsulentene hos seg over tid.
Kristian Sølve Ravndal er en erfaren fullstackutvikler, med 13 år som konsulent bak seg. Utvikleren foretrekker oppdrag der teknologien er interessant, og oppdragsgiver har en moden forståelse av problemene de søker å løse. Som DevOps-konsulent ser Kristian på kulturen hos oppdragsgiver som en sentral forutsetning for å lykkes med gjennomføringen av et oppdrag.
Et spennende produkt og tekniske utfordringer står øverst på ønskelisten til Simen Brekken når han vurderer oppdrag. Som selvstendig seniorkonsulent, er React-utvikleren opptatt av å tilføre mer verdi enn kapasitet til prosjektene han takker ja til. Det innebærer å jobbe med kunder som setter pris på at eksterne kommer og utfordrer det etablerte.
Teknologimatch er viktig, men menneskene er enda viktigere når Bjørn Einar Bjartnes skal velge mellom oppdrag. Azure-devops’en og .NET-utvikleren går denne våren fra å være fast ansatt i NRK til å starte som selvstendig konsulent. For å friste Azure-eksperten er det kollegers nysgjerrighet og det å behandle hverandre pent viktigst. Strategi og produkt skal også helst være tydelig formulert.
Nora Holte er en designer med lang erfaring fra offentlig og privat sektor. Siden 2019 har hun jobbet i konsulentselskapet Skråstrek, som hun også var med å starte. Designeren håndplukker oppdragene som passer sin profil best, og hos Helsedirektoratet og NAV har hun gjennom pandemiåret fått jobbe med reelle problemer som forbedrer hverdagen til folk. Nettopp det, og samarbeid i tverrfaglige team står høyest når Nora velger mellom oppdrag.
Hos Folq finner du over 150 designere med lang erfaring med utvikling av digitale produkter og tjenester. Alle er problemløsere med en genuin interesse for dem som skal benytte løsningen, og for de faktorene som gjør at den kan realiseres. Samtidig har de ulik spisskompetanse, og de har valgt å fremheve ulike roller på sin Folq-profil. I dette innlegget går vi gjennom hva designerne på Folq kan hjelpe deg med, og eksemplifiserer med de to dyktige designerne, Silje Gabrielsen og Aina Larsen.
Lønnen din er mer enn bare lønn når du jobber selvstendig. Slik bør du fordele hele omsetningen din med pensjonssparing, utbytte og eventuelle investeringer i fokus – i tillegg til lønn, selvfølgelig.
På Folq-plattformen har vi samlet et stort og bredt utvalg systemutviklere med erfaring innen digital tjeneste- og produktutvikling. For å illustrere hva slags utviklere du kan finne hos oss har vi snakket med et utvalg utviklere om hva de kan bidra med i prosjekter.
Folq er ikke bare en tjeneste for selvstendige konsulenter. Samtidig som flere personer velger å starte for seg selv ser vi også at flere velger å starte konsulentselskap eller går fra store konsulenthus til små konsulentselskap. De små konsulentselskapene ønsker gjerne å bruke minst mulig tid på salg, samtidig som de har behov for en stabil tilgang på oppdrag. Vi har tatt en prat med to konsulentselskap på Folq-plattformen om deres behov og hvordan Folq hjelper dem i hverdagen.
På tide å gjøre en aldri så liten sjau i CV-en din? Her har du en praktisk guide til hvordan du viser frem det du kan til potensielle oppdragsgivere.
Det ser ut til at vi i større grad vil forholde oss til hjemmekontor i tiden fremover. Både fordi vi må leve med pandemien på ubestemt tid, men også fordi mange i kjølvannet av koronakrisen ser hvilke fordeler hjemmekontoret gir. Samtidig som mange har blitt vant til den nye normalen, tror vi det er rom for å tilrettelegge ytterligere for godt samarbeid i utviklingsteamet når man hovedsakelig kommuniserer digitalt. Det finnes mange gode ressurser som tar for seg samarbeid i remote teams – her har vi samlet de viktigste tipsene og supplerer med egne erfaringer fra Folq-teamet.
Mye tyder på at hjemmekontoret blir en større del av arbeidslivet fremover. Det florerer av artikler om hva man skal gjøre for å være produktiv på hjemmekontoret og hvordan man får samarbeid til å fungere godt digitalt. Vi tok på oss oppgaven å oppsummere de beste tipsene for deg her.
Hensikten med et intervju er som regel å vurdere kompetanse og egenskaper ved en du ønsker å ansette eller leie inn. Selv om du sikkert helst ønsker å bli kjent med kandidaten ansikt til ansikt er video et enkelt og effektivt verktøy i de tilfellene det ikke er mulig. Vi har laget en guide med ting å tenke over før, under og etter videointervjuet – for å minimere tid som går med til tekniske problemer og misforståelser, og ikke minst hvordan du kan legge til rette for at kandidaten i andre enden kan vise seg fra sin beste side.
Som alle andre kan selvstendige konsulenter også bli syke og ha behov for permisjon i forbindelse med fødsel og uforutsette hendelser. I krevende tider har også selvstendige konsulenter mulighet til å permittere seg selv. Under går vi gjennom det du trenger å vite og hvordan retningslinjene er for deg med aksjeselskap (AS) og enkeltpersonforetak (ENK).
NB: I forbindelse med koronasituasjonen holder vi dette blogginnlegget løpende oppdatert med nye tiltak knyttet til permitterings/dagpenger, omsorgspenger og sykemelding.
Gjennom et intervju ønsker oppdragsgiver å vurdere din kompetanse og dine egenskaper for å forstå om du møter deres krav og om du vil fungere godt med det eksisterende teamet. Når du skal vise hvem du er og hva du kan over video, kan videoformatet ha noen begrensninger – disse er det lurt å vite om og forebygge så du kan gi et best mulig inntrykk. Vi har laget en guide med ting å tenke over før, under og etter videointervjuet.
Salg, administrativt arbeid og risiko trenger ikke å gi deg frysninger nedover ryggen når du jobber selvstendig. Men det er noen egenskaper som trengs for å lykkes.
Behov for en dyktig konsulent nå eller i løpet av de kommende månedene? Folq lar deg finne personene du trenger, når du trenger dem - raskt og enkelt. Her får du vite hvordan du kommer i gang.
Når teknologileder Peder Skou i Gyldendal, skal finne rett konsulent til sentrale prosjekter, går han til Folq. Muligheten til å håndplukke konsulentprofiler fra et stort mangfold av personligheter og kompetanser gjør Folq til et godt alternativ.
Behovet for ekstern bistand kan raskt oppstå, men med dagens løsninger kan det å finne riktig konsulent oppleves som tidkrevende, uforutsigbart og lite transparent. Vi i Folq tilbyr et alternativ som gjør veien til konsulenter kortere.
Få en litt bedre start på den nye hverdagen som selvstendig konsulent med disse fem praktiske tipsene fra selvstendige konsulenter på Folq-plattformen.
Lurer du på hva som er kjennetegner de som velger å være selvstendige konsulenter? Jobber de mer enn fast ansatte, og kan man kombinere familieliv med en tilværelse som selvstendig? Svarene på disse og flere andre spørsmål får du i Norges første undersøkelse blant selvstendige konsulenter.